Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Smacznie i tanio: sprytne sposoby na tanie gotowanie

0
Podziel się:

Gotowanie to twoja ukryta pasja? Jeśli marzysz o tym, by być kuchennym guru, ale boisz się, że twój budżet domowy tego nie wytrzyma – nie poddawaj się! Sprawdź kilka sposobów, dzięki którym gotowanie będzie nie tylko przyjemne, ale i tanie.

Smacznie i tanio: sprytne sposoby na tanie gotowanie

Przygotowując posiłki w domu, możesz się wykazać niebywałą kreatywnością i fantazją. Kolorowe potrawy na talerzu cieszą nie tylko oczy, ale i żołądek. Nie musisz podjadać w tanich barach mlecznych czy budkach z zapiekankami, by zaoszczędzić na jedzeniu. Wystarczy, że skorzystasz z naszych porad.

Smart shopping, czyli tanie kupowanie

Dobrze wiemy, że zakupy w osiedlowym sklepiku nie należą do najtańszych. Jednak czasem są niezbędne, bo właśnie najpewniej z nich skorzystamy przy nagłych, niespodziewanych potrzebach. Na duże zakupy warto wybrać się do supermarketu. Ceny artykułów są w nich naprawdę atrakcyjne, a szeroki wybór asortymentu sprawia, że wybierzesz najlepsze produkty. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, by nie zwariować.

Menu na cały tydzień

Porządne rozplanowanie pracy to podstawa. Wieczorem usiądź wygodnie na sofie i przygotuj jadłospis na najbliższe dni. Możesz poszukać inspiracji w internecie, książkach kucharskich lub zrobić to całkowicie po swojemu. Dzięki temu będziesz dokładnie wiedzieć, jakie składniki musisz zakupić i ile mniej więcej czasu spędzisz w kuchni. Warto również przygotowywać posiłki na dwa dni. Wystarczy, że podczas gotowania dodasz więcej produktów, zapakujesz porcję do lunchboxa i zabierzesz go ze sobą do pracy. Dzięki temu nie wydasz zbędnych pieniędzy na obiad z kolegami z biura.

Recykling w kuchni

Czy wiesz, ile dań możesz zrobić z jednego? Jeśli po weekendzie został ci duży garnek z rosołem i wiesz, że już nikt z domowników nie będzie miał ochoty jeść tej zupy trzeci dzień z rzędu, wyczaruj z niego coś innego. Z kurczaka, na którym został ugotowany rosół, zrób potrawkę – wystarczy, że dodasz kilka tanich składników. Ugotowaną kurę możesz też przerobić np. na farsz do pierogów, knedli czy krokietów lub podsmażyć go z przyprawami i warzywami i wypełnić nimi tortillę czy naleśniki. Do rosołu dodaj zaś przecier i pomidory z puszki – domownicy na pewno chętnie zjedzą pomidorówkę!

Wykorzystanie resztek z obiadu, to również dobry sposób na oszczędzanie zarówno czasu, jak i pieniędzy. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, ryż, kasza lub makaron, użyj wyobraźni i zrób z nich np. prostą i smaczną zapiekankę. Wszelkie inne produkty możesz dodać do sałatki, która będzie zdrową przekąską na drugie śniadanie lub podwieczorek. W kuchni nic nie może się zmarnować! Wyrzucając jedzenie, wyrzucasz przecież pieniądze, które wydasz na ich zakup.

eurobank
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(0)